A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Remek játék, aminek nincs témája

2017. február 20. - mitjatsszunk?

4448438-abstract-wallpapers.jpgA következőkben olyan játékokat vettem csokorba, amiknek nincsen témája. Nélkülözik a történetet, a játék viszonylag egyszerű mechanizmusokból épül fel, és elhanyagolható a szerepe a véletlennek. Megosztó műfajról van szó tehát. Következzen 7 absztrakt játék a legjavából!

pic290867_md.jpg1.  Big Points

Nem nagyon láttam még egyetlen társas-listán sem ezt a remekművet. Nem hájpolt (értsd: felkapott), nincs szép doboza, és nem láttam sok bolt polcán sem, pedig ez az egyik kedvencem. A játékosoknak nincs saját színe, a közös bábukkal egy útvonalon haladnak miközben különböző színű járólapkákat vesznek fel. Azonban hogy ezek a lapkák mennyit érnek majd, az csak a legvégén derül ki. Elképesztően trükkös játék, és komoly figyelmet kér, de nem túl megterhelő. Ha van alkalmatok kipróbálni, mindenképpen ajánlom!

pic791151_md.jpg2.  Hive

A listán szereplők közül még talán ennek a játéknak van leginkább „témája”: a Bogárháború. Hogy mit keres a szúnyog, a katica és a méhkirálynő egy asztalon? Sok-sok taktikai lehetőséget. A cél: az ellenfél királynőjének bekerítése. Ez a játék számomra a „modern” sakk. Zseniális, hogy a játéktér nem adott, hanem a játékosok alakítják ki, és a szereplők is minden játékban más sorrendben kerülnek elő. Szinpatikus továbbá, hogy nem kerül le figura az asztalról, és nincs „ütés”, hanem beépítés van. A figurák, és képességeik trükkösek, könnyen megtanulhatóak, és jó érzés úgy játszani ezzel a játékkal, hogy érzem a fejlődési lehetőséget: tudok benne jobb, és jobb lenni.

pic669979_md.jpg3.  Quarto

Hozz össze négy bábut egysorba valamilyen szabály alapján. Egyszerűnek tűnik, ám van egy csavar a történetben: te adod az ellenfelednek a bábut amit letehet, ő pedig neked. Nem kell megijedni, kellemes kis, többször játszós programról van szó, de elképesztően mély, de mindemellett könnyed játék. A szabály szuperegyszerű, könnyen beszerezhető (postán is láttam…), ha tehetitek, próbáljátok ki.

pic455883_md.jpg4.  Dixit

A Dixit, mint absztrakt játék? Ez lehetne vita tárgya, de szerintem igen, nagyon is az! Mi a témája? Miről szól? Nyuszik ugrálnak a fűben, miután közepesen elvont címet adtunk egy képnek? Jó, képek tényleg vannak benne, de az egész játék egyetlen mechanizmus, ami alapján pontokat gyűjtögetnek a játékosok, s aki legelsőként gyűjt 30-at, az győz. Ezzel együtt természetesen nem támadni szeretném, az egyik kedvenc játékomról van szó, nagyon fontos és ismert mű. Sokak kedvence és az egyik legjobb belépő játék a modern társasok világába. Ha valaki még nem ismeri, uccu neki!

pic1473656_md.jpg5.  Ingenious

Dr. Reiner Knizia nevét (sok más tervező nevével egyetemben) a társasjátékok rajongóinak hasznos ismernie. Nagyon termékeny és elismert szerző, javarészt elég absztrakt -közeli játékokat tervez, és az Ingenious az egyik legjobb tőle. A játékosok igyekeznek a lapocskáikat egy központi táblára lepakolni, és minél több színnel képviseltetni magukat, mert a legkevesebb egy színben gyűjtött pont határozza majd meg a játék végi eredményüket. Bonyolultnak tűnhet elsőre, de mégsem az. Ez a játék fantasztikus: egyszerű, de nagyon sokoldalú és letisztult. Nem egyszerű hozzájutni, de ha van sanszotok kipróbálni, mindenképpen ajánlom!

pic917351_md.jpg6. Pentago

Olyan egyszerű ez a játék, hogy arcpirító, de egyben mégis fantasztikus! Tégy le egy saját színű bogyót és forgass el egy tálcát. Amint valakinek összegyűlt öt egymás melletti golyója egy irányban, nyert. Ennyi! A „forgass el egy tálcát” már önmagában akkora csavar (a szó fizikai értelmében is), hogy bőven elég ez egy komoly, és mély játékhoz. Briliáns, hogy egy játék lehet ennyire „kevés” és trükkös egyszerre. Az egyik kedvenc utazójátékom, praktikus és igazi „sokszor játszós” móka.

pic2844830_md.png7.  Yinsh

Nekem ez a kedvenc absztrakt játékom. Ez is kicsit ötödölő, de a legjobb! A játék egy hatszögrácsos táblából, gyűrűkből és korongokból áll. A korongoknak két oldala van, fekete és fehér. Ha sikerül öt saját színű korongot egymás mellé raknod, levehetsz egy gyűrűt. A helyzet nem egyszerű, mert a lépések nem csak a saját, hanem az ellenfél korongjaira is hatással lesznek, így nagyon komoly átláthatatlannak tűnő zűrzavar keletkezhet a táblán. A játék szépen egyenlít, aki leveszi egy gyűrűjét, az így kicsi hátrányba kerül. A játékos végcélja levenni három gyűrűjét a tábláról, akinek ez először sikerül, az nyer! Igazi mestermű, nem egyszerű lehetőséget találni, hogy kipróbáljátok, de ha van rá mód, semmiképp ne hagyjátok ki!

Jó játékot!

Képek: 7-themes.com, boardgamegeek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7112253438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása