A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

Közlekedj okosan társasjáték

2021. január 05. - mitjatsszunk?

Év elején sokan tesznek fogadalmat, hogy végre megtanulnak vezetni, ám a közlekedési szabályok betartását nem elég felnőtt korban megtanulni. A játékok sokat segíthetnek abban, hogy helyesen ítéljünk meg, és balesetmentesen kivitelezhessünk egy közlekedési szituációt, ezért a REGIO JÁTÉK felkérésére a karácsonyi szünetben mi is kipróbáltuk a 'Közlekedj okosan'-t. Rövid élménybeszámolónk következik!01_1.jpg

A társasjátékos világon belül az egyik legnehezebben megszerethető és legmegosztóbb műfaj a műveltségi játékoké, hiszen ezekben a játékosoknak nemcsak az (általában egyszerű) játékszabályt kell megtanulniuk. Ha a játékmenet műveltségi területtel foglalkozik, így esetlegesen rámutat ismeretbeli hiányosságokra, az dupla nehezítés, ezért sokan élből elutasítják a Honfoglalót, Inquizitort és társaikat. E kategórián belül egy további alműfaj az oktató jellegű, alaptudást építő játékoké, amik más egyéni veszélyeket rejtegetnek: könnyen válhatnak didaktikussá és onthatnak információkat a játékosokra, aki így hamar az iskolapadban érzi magát.

05_1.jpgTanítói jellege miatt így fenntartásokkal, de bizakodva ültünk le a 'Közlekedj Okosan'-hoz és nagyon kíváncsiak voltunk, hogy milyen trükkökkel oldja meg a tudatos/okos közlekedés és KRESZ-tanulás játékosítását anélkül, hogy száraz tananyaggá válna. Nos, mondhatom: remekül!

A 'Közlekedj Okosan' azért az egyik legjobb oktatójáték, mert nem érződik direktben annak. A bábuk haladása valóban feltételez egyfajta műveltséget és a játékmenet is végig a saját témájában marad, de a többszintű szerencsefaktornak köszönhetően (haladáspöttyök, átkelés az úton) kellően kisgyermekes-családi is marad.

Ebben a már 5 éves kortól játszható társasjátékban a játékosok célja, hogy eljussanak karakterükkel az iskolába, ehhez pedig forgalmi szituációkat ábrázoló képekről kell eldöntsék, hogy szabályosan viselkednek a rajtuk lévő szereplők vagy sem.03_1.jpg

Ha eltalálják - azaz a helyes oldallal felfelé fordítják a rendőr bácsi korongot -, akkor a feladatkártya alatt látható számot léphetik le a táblán, így haladva előre. Néha át kell kelniük a forgalmas úton, ahol csak akkor mehetnek, ha éppen nem jönnek autók, miközben Paul, a rendőr játszva tanítja meg nekik, hogyan kell megítélni a közlekedési szituációkat, és mit kell csinálni az utcán. A játékélményünk közös, kisfiunkkal megbeszéljük az adott helyzeteket a jópofa grafikák alapján, a figyelem pedig rögtön a játék első perceiben megszületik.

A könnyen tanulható, lépkedős mechanizmus mellett persze az igazán kardinális kérdés az, hogy a feladványok milyenek. A koncepció és szabályok egyszerűsége mellett szerintem ez teljesen jól sikerült, a képek viccesek, kedvesek, egy-kettőt még trükkösnek is mondanék a 5-8 éveseknek, így tökéletesen alkalmasak arra, hogy beszélgetés szülessen belőle. Játszanám négyen is, de szerintem ketten-hárman a legjobb, így kellő figyelem jut minden játékos gyermekre.

04_1.jpgAz alkatrészkészlettel is elégedett vagyok: a doboz ugyan nincs tele, de a komponensminőség korosztályálló, a húzóállvány szívósnak érződik, azt hiszem ez egy kicsiknek tervezett játéknál már alapelvárás. A nagyobbaknak szóló memória játék változatot is szerettük, de a termék erősségének a kicsiknek szóló variánst tartom. A kivitelezés retro hangulata minket Rékával a saját kisgyerekkori dobozos társasainkra emlékeztetett és a kisfiunkat figyelve meglepődtünk, hogy bár Ő még csak egy csacsogós 3,5 éves, már nála is milyen jól működik.

02_1.jpgA 'Közlekedj Okosan'-t ajánlom elsősorban ovikba, oktatóintézményekbe, erre érzékeny háztartásokba, mindenképpen kisebbeknek elsősorban. Emellett javaslom a szülő/pedagógus asszisztálását a játékhoz, fontos hogy kellő figyelem és értő segítség kísérje a kicsiket a KRESZ korai elsajátításában, hogy később majd biztonságosan közlekedő felnőttekké válhassanak.

Ha kíváncsi vagy a játékra, a REGIO kínálatában itt találod meg:
https://www.regiojatek.hu/termek-05245-logo_kozlekedj_okosan_tarsasjatek.html

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7416372482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása