A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

Fresco Élménybeszámoló

2017. október 26. - mitjatsszunk?

fullsizerender_1.jpgA Queen társasjáték kiadó játékai számomra egyet jelentenek a "remekül tematizált családi játék" kategóriával. Szerintem ügyesen találják el azt a kényes egyensúlyt, hogy viszonylag könnyen tanítható „kapujáték”-ok legyenek a ritkábban játszók számára, de a tapasztaltabb játékosok is megtalálják bennük a kívánt játékmélységet. A most tárgyalt játék a kiadó egyik (ha nem a) legjobban sikerült ék-köve: a Fresco.

A játékban festőművészek bőrébe bújunk, akik rekonstrukciós munkákban vesznek részt, mindeközben portrékat festenek, színeket kevernek. Érdekesnek hangzik? Az is!img-7504.JPG Az alábbi pontokban szedtem csokorba a gondolataimat a játékkal kapcsolatban:

  • Azon túl, hogy alapból egy elég szép játékról beszélünk, külön szeretném megdicsérni a gyönyörű dobozbelsőt. Arra rendkívül kevés kiadó fordít energiát, hogy már a játék előkészítése is hangulatos legyen. Konkrétan egy tér és egy műterem elevenedik meg előttünk, ezt nagyon szerettem.
  • Elképesztően erős a témája! Nem érzem alibinek a témát a mechanizmusokon, a Fresco-ban valóban központi szerepet kap a festészet flowja. Tényleg festőnek érzem magam, aki miközben szépíti a katedrális homlokzatát, azért ügyesen helyezkedik, kalkulál a koránkeléssel és a festékárakkal. Szépen épül egy világ, amibe könnyű volt belekerülni.
  • Ez a játék a családi kategória "teteje". Bizony komoly taktikai döntéseket hozunk, sokszor előre tervezünk és bizony nem hiába van feltüntetve a 10+ éveseknek szóló korhatár. Nem ajánlom kisebbeknek, mert azért pontokon kemény szellemi kihívás elé állíthat a játék. Nem „gémer” kategória, de szerintem családi játékhoz képest, meg lesz dolgoztatva a szülők figyelme és taktikai érzéke is.
  • Fontos megjegyezni egy apróságot: színvakoknak vagy színtévesztőknek ez a játék maga lehet a kínszenvedés. Sok játék megoldja a színkérdést valahogy, itt erről szó sincs. Színes fakockákkal van jelölve a festék, nincsenek szimbólumok. Ha valaki erre érzékeny, annak nem ajánlom a Fresco-t, mert esélyes, hogy kínlódás lesz belőle, mindenki más azonban imádni fogja a színkavalkádot!img-7505.JPG
  • Hihetetlen, de két játékos esetén gördülékenyen működik a fiktív harmadik játékos! Ez majdhogynem példátlan, nálam a feleségemmel ez akár kizáró tényező tud lenni - nem szívesen lépünk valaki helyett -, itt azonban mélyen indokolt és könnyű az alkalmazása. Három-négy fő esetén Leonardo-ra (a fiktív harmadik játékos) nincs szükség, de "vele" ketten is tökéletesen működik a játék.
  • Remek kiegészítő modulok tartoznak a játékhoz. Az a példány, amit teszteltünk, három mini kiegészítő modullal érkezett, amik nagyon szépen variálhatóak és beépíthetően a játékba. Működik nélkülük is, de harmadik, negyedik játéknál már bizony jót tesznek az újrajátszhatóságnak.
  • Nagyon jól működő autobalansza van. Nem szeretem azt érezni a játék közben, ha valaki elhúzott a pontokkal és szinte utolérhetetlen, itt azonban minden vezetés esetleges, ugyanis az választ "ébredési időpontot" először, aki leghátul van pontügyileg. Ez a megoldás nagyon ügyes és nagyon fontos.img-7508.JPG

A Fresco ma már klasszikusnak nevezhető, komplex családi játék, amit nagyon szívesen ajánlok minden háztartásba, ahol nyitottak a mély és különlegesen jól tematizált játékélményre.

A cikk létrejöttéhez nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a játéktenger.hu oldal. Ha a Fresco-hoz hasonló remek játékokat kerestek, mindenképpen ajánlom a szörfölést az oldalukon, számtalan remek játékkal találkozhattok!

Jó játékot mindenkinek!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9013066462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása