A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Nehéz Társasjáték

2017. augusztus 22. - mitjatsszunk?

img_6760.jpgEgy társasjáték nagyon sokféleképpen lehet „nehéz” hiszen ez a szó önmagában is nagyon szubjektív. Nyilván kinek-mi a nehéz, ez a téma azonban engem is elgondolkodtatott. A félreértések elkerülése miatt fontosnak tartom megjegyezni, hogy NEM a LEGnehezebb társasokat listázom, csupán 7 különböző szempont alapján igyekeztem csokorba szedni olyan társasokat, amik véleményem szerint ilyen-olyan módon igazán próbára tehetik a játékosok képességeit.

Következzen 7 szerintem igazán nehéz társasjáték!

pic1728832_md.jpg1. Go

A legöregebb (Kr.e. 2000) a listában ez az ősi, kínai, kétszemélyes társasjáték. A Go-ban egy 19x19-es táblán feszíti egymásnak elméjét a két játékos, és nagyon hamar kiütköznek az erőfölények. Éppen ezért sok mérkőzésen a tapasztaltabb résztvevő kezdeti előnyt ad az ellenfelének. Érdekesség, hogy ez a játék „meglett kora’ ellenére a mai napig világszerte nagy tiszteletnek örvend, és számos országban rendeznek Go versenyeket. Elképesztően komplex, stratégiailag gazdag játékról van szó, aminek a szabályait megtanulni könnyebb, mesternek lenni benne viszont nagyon nehéz. Talán egy élet sem elég hozzá. :)

pic1790243_md_1.jpg2. Ghost Stories

Ebben a kooperatív (együttműködésen alapuló) társasban sem a szabályok igazán a nehezek, hanem nyerni benne. :) Persze a Pandemic hat epidemic kártyával is eszméletlen durva, és a Robinson Crusoe se egy sétagalopp, de a Ghost Storiesban győzedelmeskedni szerintem valami irgalmatlan… Ugyanis a kockadobásnak hála - ha nincsen szerencséd - embertelenül nehéz bármire is jutni, és még könnyítve is úgy alakítani a dolgokat, hogy legyen némi esélyünk. Pokoli azzal szembesülni, hogy úgy tűnik, mintha nem „pusztulnánk el” reménytelenül, aztán mégis... Mi ötből ötször buktuk, hála az én legendás kockadobó szerencsémnek. Ezért én személyesen ezt a játékot csak a legkudarctűrőbbeknek ajánlom.

pic2663291_md.jpg3. Korokon Át

Ez a játék az egyik legkomplexebb és leggazdagabb szellemi teljesítmény, amivel valaha találkoztam. Van itt minden, mi érdekelhet egy játszani szeretőt/gémert: a mechanizmusépítésen át, a liciten keresztül a háborúmenedzsmentig. A címhez méltóan nem spóroltak az ötletekkel. Maga a játékidő is méltó a nagy vállaláshoz, aligha áll meg három óra alatt egy 3-4 fős játék - ha van igazi egész estés, komplex játék, nos a ’Korokon Át’ az. Bár sok bolt polcain találkozom vele (teszem hozzá, nagy örömmel), de csak abszolút haladó játékosoknak ajánlom!

pic771969_md.jpg4. Advanced Squad Leader

Egyetlen alkalommal volt szerencsém egy partyhoz, és szinte egész végig próbáltam rájönni, hogy pontosan miről is van szó. Ez egy rendkívül összetett harci szimuláció a legbarátságtalanabb fajtából, már ami pl. a külcsínt illeti. Ez a játék minden, ami nem könnyed: durva stratégiai döntések és katonai pozicionálás, megtörtént katonai események viszonylag pontos szimulációja. Ezt a sok órás szellemi szkander-párbajt csakis igazi megveszekedett háborús fanatikusoknak ajánlom.

pic3514298_md_1.jpg5. Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases

Ez a játék nem csak akkor nehéz, ha alapvetően problémáid vannak az angollal. Ha jól megy – mondjuk anyanyelvi szinten, vagy folyamatosan a kezedhez nőtt egy szótár - még akkor is nehéz a korabeli angol irodalmi kifejezések miatt, de akkor talán van esélyed. Ez a játék ugyanis alapul veszi, hogy tökéletesen beszéled az angolt, és minden a játékban szereplő apró utalást, a szövegekben elrejtett jelecskét megértesz. A szabályok nem komplexek, de készülj olvasás-maratonra: szöveg-szöveg-szöveg végtelenül. A Sherlock remek, nehéz nyomozós játék és még jobb nyelvgyakorlás.

pic2041406_md.png6. Kanban

Vital Lacerda munkássága igazán figyelemre méltó. Először a ’The Gallerist’ című remekművével találkoztam, de nálam Kanban című autógyártós szellemi maratonja viszi a prímet. Nála nem szempont a „kevesebb több” szabály, így ebbe a játékba is annyi minden van belezsúfolva, amennyi maximálisan belefér. Dacára annak, hogy egy „szimpla” munkás-lehelyezős (worker placement) rendszerű játék, extra mennyiségű dologra kell odafigyelnie a játékosoknak. Ezért a Kanban tipikusan a „sokadik játék után is a játékszabályt lapozgató” élmény.

pic50404_md.jpg7. Twilight Imperium (harmadik kiadás)

Hatan játszottuk, és csupán a szabálymagyarázat volt két óra, utána nagyjából egy nap maga a játék. Epikus élmény, ami éppen ezért, vagy ennek ellenére nagyon ritkán kerül asztalra, és én is mindig meggondolom, hogy nekifussak-e. Ez számomra már a szuper-ultra-gémer kategória! A dobozméret rögtön tekintélyt parancsol, igazi szélesvásznú, terepasztalnyi terjedelemmel, intergalaktikus tartalommal. Számomra ez a játék nagyon sok szempontból nehéz: háború, diplomácia, mechanizmus fejlesztés, képesség-optimalizáció és minden, ami nem a könnyed partyjátékok sajátja. Életre szóló élmény, minden társasjátékosnak ajánlom, aki szeretne nehéz játékkal találkozni! Nem hátrány azonban, ha szereted a sci-fi-t, mert ez nagyon az. :)

Jó játékot!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1712762816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása