A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 "egyszerű, de nagyszerű" társasjáték

2017. július 03. - mitjatsszunk?

simplicity.pngKözös jellemzőik: pár egyszerű, könnyen elsajátítható szabály, és komoly szellemi mélységek kombinációja. Olyan könnyen tanítható, és a társasok világával frissen ismerkedő játékosok számára egyszerűen elsajátítható játékokat gyűjtöttem csokorba, amik azért a komplexebb társasokhoz szokott „gémerek”-nek is bőven nyújthatnak kihívást. Viszonylag kevés játék tud ilyen felejthetetlen élményt nyújtani, íme 7 közülük, ami szerintem tökéletesen eleget tesz a fent leírtaknak.

pic433784_md.jpg1. Finca

Gyümölcstermesztés egy csodálatos szigeten, szép alkatrészekkel és letisztult szabályokkal. A játékos a körében nagyon leegyszerűsítve: vagy gyümölcsöt vesz el, vagy elszállítja azokat. Ezen belül persze rengeteg stratégiai lehetőségünk van, ami sikerre vihet bennünket. Azonban a ’Finca’ komoly mélységekkel is bíró játék, ahol, ha komolyabban odafigyelünk a részletekre és az ellenfelek lépéseire, bizony számos gondolkodós percet szerezhet nekünk. Mindemellett remekül működik két fővel és úgy egyáltalán remek érzés a szép, színes gyümölcsöket pakolgatni.

eladlak_com34393_14773892535446.JPG2. EladLak

Egy ügyes licitrendszerrel megbolondított, házvásárlós és eladós játék, melyben a játékosok először megveszik az ingatlanokat, aztán megpróbálják őket a legnagyobb haszonért eladni. Ám az ingatlanpiac igen szeszélyes terület, és lehet, hogy sok értékes házunk van, de ez még nem garancia a győzelemre, mert nem sikerül olyan jó áron megszabadulni tőle, ahogyan azt elsőre reméltük. Bár nem játszható ketten, de háromtól hat játékosig lehengerlően könnyed játék, ami ráveheti a tapasztaltabbakat is egy jó kis fejtörésre.

pic3339551_md.jpg3. Century – Fűszerút

A „mechanizmus-építés” első nekifutásra bonyolultnak tűnhet, de nem kell megijedni, ebben a játékban ez nagyon magától értetődően, igazán könnyedén történik. Aki szeret csereberélni, átváltani, annak különösen javasolt a ’Fűszerút’ kipróbálása, mert biztos megtalálja benne a számítását. Ráadásul remekül játszható ketten, de akár öten is. Külön dicséretes a játékszabály tömörsége, hisz mindössze egy lap (két oldal) és tudom, hogy sokan nem kifejezetten szeretnek szabályt olvasgatni, ezért számukra is ideális, hogy itt ez nagyon szépen le lett egyszerűsítve. Ezt sok más nyakatekert szabállyal rendelkező játék eltanulhatná tőle.

carcassonne.jpg4. Carcassonne

Már több cikkemben dicsértem a ’Carcassonne’-t, mert kétségkívül zseniális alkotás, és a zsenialitása szerintem pont az egyszerűségében rejlik. A játékos húz és a lenti terephez illeszt egy új lapkát, majd ha szeretne, egy emberkéjét elhelyezheti rajta. Ennyi a szabály. Persze ebben van bőven szerencsefaktor is a húzás révén, de alapvetően nagyon taktikus játékról van szó, ahol igazán kifizetődő odafigyelni a többiekre. A számos kiegészítővel pedig egyre gazdagabb és változatosabb világ nyílik meg a játékosok előtt.

pic2727088_md.jpg5. Karuba

Ebben a játékban a játékosok ugyanolyan esélyekkel indulnak a dzsungelben található ősi templomok felfedezésére, így biztosan az fogja nyerni a játékot, aki ügyesebb volt. Mindenkinek van egy dzsungeltérképe, ahol mindenki ugyanonnan indítja kalandorait, bár mindenki ugyanazokat a lapkákat használja, mint a többiek, de hogy hová és hogyan helyezi le őket, hogy célba érjen, az már rajta múlik. A játékszabályok nagyon egyszerűek, a játékmenet könnyed és mivel mindenki egyszerre „dolgozik”, így nem kell várni a többiekre és mindegy, hogy hányan játsszák a játékot. Fantasztikus családi játék, mindenképpen érdemes kipróbálni!

pic2602161_md.jpg6. No Thanks

Itthon régebben szerencsétlen fordításban „Nincs kegyelem” címmel jelent meg ez a kártyajáték, ahol a játékosok nem szeretnének pontokat gyűjteni, ám ez valószínűleg egyáltalán nem fog nekik sikerülni. Mindegyik játékosnak vannak adott számú piros zsetonjai, amikkel tovább tudják küldeni azt a lapot, amit nem szeretnének megkapni. A nem kívánatos lapon egyre gyűlnek a zsetonok, így egyre kevésbé lesz taszító a kártya és előbb utóbb valaki elveszi azt. Nagyon gyorsan tanítható, kicsi, praktikus játékról van szó, ami már az első meccsnél beszippantja a játékosok figyelmét.

kingdomino.png7. Kingdomino

Esszenciális, „egyszerű, de nagyszerű” kategóriában az egyik kedvenc játékom. A játékosok egy saját kicsi birodalmat építenek fel, és közben törekednek arra, hogy területük a játék végén a lehető legértékesebb legyen. Ha egy lapkán vannak koronák (ezekből igyekszünk minél többet gyűjteni), akkor az felszorozza a terület értékét, és indul a győzelmi ponteső. Ketten kifejezetten mély élmény, mert akkor 7x7 négyzetes birodalmat építhetünk meg, és így sokkal több stratégiai lépés nyílik meg előttünk. Igazi könnyed élmény az egész családnak és a tapasztaltabb, mély játékok kedvelőinek is.

 

Jó játékot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4912638303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása