A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Játék, ami nem hiányozhat otthonról

2017. március 22. - mitjatsszunk?

csaladi_jatek.JPGAz alábbi játékokat - ha tehetném -, én államilag támogatottá tenném, vagy legalább szuper olcsóvá, hogy mindenkinek meglehessenek.  A maga nemében mindegyikük mestermű, igazi gyöngyszemek, amiket méltónak tartok arra, hogy minden egyes háztartásba javasoljak. Egyaránt remek szórakozást nyújtanak kisebbeknek és nagyobbaknak, szóval igazi, esszenciális társasjátékokról lesz szó. Persze mint minden, ezek sem „tökéletesek” és biztos lesz egy kettő, ami nem fog mindenkinek tetszeni, de érdemes őket kipróbálni és esetleg beszerezni, ha eddig még nem tetted volna.

Íme tehát a társasjátékok, amiket minden családnak-társaságnak, játékos kedvű embernek a legmelegebb szívvel ajánlok:

carcassonne.jpg1.  Carcassonne

A Carcassonne alapmű. Igazi „kötelező olvasmány”, amit minden játékrajongónak „illik” ismernie. Viszonylag könnyű beszerezni, ráadásul szinte minden évben megjelenik egy újabb és újabb változata/kiegészítője ilyen-olyan témában. Kis kivétellel (pl. a dobókockás) mindnek ugyanaz a mechanikája, a témához mérten kisebb változtatásokkal. Könnyen és gyorsan tanítható, egyszerű, de nagyszerű játékról van szó, kis szerencsefaktorral és (hála a temérdek kiegészítőnek) hatalmas újrajátszhatósággal. Ketten is parádésan működik, bár szerintem hárman az igazi, de akár öten is nekiülhettek.

eladlak_com34393_14773892535446.JPG2.  EladLak

Ingatlankereskedelem, licitálás 3-6 játékos számára egy pici dobozkában, ami ráadásként igencsak pénztárcabarát. Ár-érték arányban fantasztikus játék, fontos alternatíva a Monopoly helyére (amit semmilyen körülmények között nem ajánlok). A játék két részre osztható: az elsőben a játékosok különböző értékű ingatlanokat vesznek egymásra licitálva, a második részben pedig a lehető legnagyobb hasznot bezsebelve értékesítik azokat. Rövid, de mégis kellően mély játék, amiben az nyer, aki a legnagyobb hasznot teszi zsebre a végén.

pic66668_md.jpg3.  Ticket to Ride: Európa

Ez egy igazi, nagy, egész estés, családi társasjáték, szép nagy Európa-térképpel, vonatos témával. A rengeteg kiegészítőnek köszönhetően barangolhatunk Afrikában, Svájcban, északi országokban vagy akár az egész világon is (’Rails and Sails’ különálló játékban), én személy szerint az Európát ajánlom. A játékosok a játék elején feladatkártyákat kapnak, amiket titokban tartanak a többiek elől és a kártyájukon vagy kártyáikon szereplő városokat próbálják összekötni, vasúthálózatot építve. A játék minősége káprázatos, bár nagyobb létszám esetén könnyebben lehet konfrontatív (öten nem is játszanám) és azért van szerencse is a játékban. Nem olcsó mulatság, de nagyon fontos és kihagyhatatlan játék.

dobble_asmodee.jpg4.  Dobble

Ez egy pici kártyajáték kerek lapokkal, rajta szimbólumokkal, mégis maga a szimpla zsenialitás. Mindegyik kártyán van nyolc ábra, és ha bármelyik két kártyát nézed, lesz köztük egy közös forma. Aki ezt a közös formát először megtalálja, az a nyerő. A játékhoz ezen felül tartozik 5, ezen az egyszerű mechanizmuson változtató játékszabály, így megunni sem fogjátok egyhamar. Akár nyolcan is nekifoghattok és nagy valószínűséggel a kisebbek jobbak és gyorsabbak lesznek benne, mint az idősebbek. Ár/érték arányban az egyik legjobb játék, fantasztikus élmény, nagyon könnyű rákapni az ízére. Ha még nem volt szerencsétek hozzá, hamar javaslom kipróbálni/megvenni/játszani!

7_csoda_7_wonders_asm21737_14896711189465.JPG5.  7 Csoda

Ebben a nagy dobozos, temérdek társasjáték díjjal jutalmazott játékban a játszók az ókori világ hét csodáinak egyikét építik fel. A mechanizmus remekül működik, a játék szép, és nagyon különleges kiegészítők szerezhetők be hozzá. Szeretem benne, hogy legalább annyit foglalkozom a játékostársak mesterkedésével, mint a sajátommal, és rengeteg olyan helyzetet teremt, amikor jó figyelni egymásra. Személy szerint két játékosnak nem ajánlom - nekünk nem jött be -, de ez ízlés kérdése. Két játékosnak ott a ’7 csoda: párbaj’, ami nem mellesleg szerintem a legjobb kétszemélyes társasjáték. Itt pedig a kétoldalú csodatáblák, a véletlenszerű leosztás és a játékos-számonként változó kártyák gondoskodnak a nagy újrajátszhatóságról. Alapmű, modern klasszikus.

pic455883_md.jpg6.  Dixit

Ez a darab - bár nem játszható ketten, és hárman sem az igazi szerintem -, az egyik legfontosabb társasjáték, ami ma kapható: csodálatos élmény, igazi drágakő. Fantasztikusan mély utazás és intelligens kaland a fantázia világában, állítom úgy, hogy szerintem nem túloztam. Nagyon meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki nem próbálta volna még, és azoknak is, akik amúgy idegenkednek a társasjátékoktól. A játékszabály egyszerű és könnyen tanítható: adj egy címet a képnek úgy, hogy az nem legyen túl direkt, se túl elvont. A nagy újrajátszhatóságról a változatos kiegészítők gondoskodnak. Ezt a játékot szerencsére nagyon sokan ismerik, sokaknak megvan, jómagam is minden háztartásba/buliba javaslok egyet.

pandemic.jpg7.  Pandemic

Számomra ez ’AZ’ együttműködésen (kooperáción) alapuló társasjáték, itt ugyanis a játékosok vállt-vállnak vetve, együtt küzdenek meg a játék ellen. Csodálatos alapgondolat, egy igazán letisztult és sallangmentes társasjátékban. Nehezíthető, jó 2-3-4 fővel, nem megfizethetetlenül drága, a játékhossz is nagyon barátságos. Sok különleges kiegészítő is megjelent hozzá - ha bejönne az alapjáték -, sőt a Pandemic: Legacy változattal egy meghatározott forgatókönyvet is végig játszhattok közösen. Amennyiben most ismerkedtek a társasjátékozás világával, kihagyhatatlan darab a Pandemic. Nagyon fontos játék, legyen meg, játsszátok!

Jó játékot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8112363125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása