A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Remek dobókockás játék

2017. március 16. - mitjatsszunk?

dice.pngÉn személy szerint nagyon szeretek dobókockával játszani, bizonyos szempontból kicsit egyet jelent számomra a társasozással. Örülök, ha van dobókocka egy játékban, viszont kérdés, hogy a dobókocka szerencsefaktorként jelenik-e meg. Sok játékra jellemző, hogy ha nagyot dob a játékos, akkor jobban jár. Ezt a szerencsefaktort sok komoly játékszerző igyekezett-igyekszik megcáfolni, és bár a dobókockát benne hagyták a játékban, mégis kis „szerencse-tényezővel” dolgoznak. Ez a próbálkozás a mai napig vitára készteti a szakértőket. A listámban igyekeztem olyan játékokat felsorolni, amikben ugyan van komoly randomitás/szerencse-faktor, de szembe mennek a klasszikus „ha nagyot dobsz, nagy baj nem lehet” tétellel. Következzenek tehát a kedvenc dobókockás játékaim!

qwixx.jpg1.  Qwixx

Ebben a kicsi, absztrakt játékban igyekszünk egy papírra a lehető legtöbb ikszet rakni, de ehhez ideális dobáskombinációk szükségeltetnek. Ez a játék nem szép, igazából nincs is minek szépnek lenni, egy füzetből áll, meg pár dobókockából és egy zseniális szabályból. Szeretem benne, hogy a másik játékos körében is van döntéshelyzetem, kiválóan játszható akár két játékossal, akár öttel. Bár kicsit kidomborodik a szerencse, de a nagy számok törtvénye alapján az fog többször győzedelmeskedni, aki ügyesen valószínűség-számol és tervez. Olcsó és remek játék, mindenképpen érdemes kipróbálni!

dice_town.jpg2.  Dice Town

Ez a körülményesebben beszerezhető remekmű és egyik kedvenc party-játékom, ami a vadnyugatra kalauzolja meg a szerencsét próbálókat. Van itt minden, ami kell: korrupt sheriff, konzumhölgyek, aranymosás, bankrablás, „balszerencse-doki” és a többiek. A játékoson és kockadobásán múlik, hogy kit látogat meg, és kitől sajtol ki pénzt, vagy klassz tárgyakat. A játék mélysége 3-4-5 játékosnál domborodik ki, amikor az egyenlőséget eldöntő sheriffet korrumpáljuk. Ebből pedig remek hangulat kerekedik ki mindig, ha a Dice Town kerül elő. Szerencsefaktora magas, ahogy a játékélmény is!

tokio_kiralya.jpg3.  Tokió királya

Yahtzee, avagy kockapóker 11.7! A téma: a szuperszörnyek Tokyót és egymást zúzzák. Aki túlél, vagy elsőként 20 győzelmi pontot gyűjt, az nyer. A játék gerince a kockadobás, a játékos dob, majd kétszer újra dobhat, annyi kockát, amennyit akar, a végeredményt pedig használja. Ékegyszerű játék, amit különleges képességkártyák fűszereznek. Érdemes a komoly stratégiai énünket otthon hagyni, mert itt gondolkodni-tervezni nem nagyon kell, a móka a főszereplő. Szeretsz sokat kockázni-kockáztatni és Szuper-mega-kong-alenoid bőrébe bújni? Ez a te játékod lesz!

my_village.jpg4.  My Village

No, ez már igen komoly játék, és rengeteg teret ad a tervezésnek. A játékos dönti el-alakítja ki, hogy milyen dobáskombinációk kedvezzenek neki. Van lehetőség a fehér kockák mellett fekete kockákat is használni, bár azok sokkal költségesebbek, ahogy múlik az idő. Egy városka életét vezetik a játékosok, és próbálják az évek(körök) múlását számukra kedvezően alakítani. Itt már nem igazán számottevő a szerencse szerepe, komoly döntéshelyzetek alakulnak ki és hamar kibukik, hogy ki tervezett jobban. Szép és mély játék, s bár nyelv független, hamarosan megjelenik magyarul is, így könnyebben lesz hozzáférhető.

seasons.jpg5.  Évszakok

Ennek a játéknak az egyik fő érdekessége a „multi-információs” dobókocka. (értsd: Egy dobókocka több információt is tartalmaz, és a játékos ez alapján dönthet, hogy melyiket használja.) Ez maximum első hallásra bonyolult, a második fordulóra minden letisztul. A főszerep nem feltétlen a dobókockáké, de nem nagyon láttam még más játékban ehhez hasonlót. Ugyan a kockadobás kis véletlenszerűséget – randomitást ad a játéknak, mégsem érzem, hogy a csak szerencsén múlik minden. Egy káprázatosan szép, és minőségi játékról beszélünk, ami ugyan nem könnyen beszerezhető, de ha van lehetőségetek kipróbálni, ne szalasszátok el!

sztorikocka.jpg6.  Sztorikocka

Bizonyos szempontból ez egy kakukktojás, de nem szerettem volna, ha lemarad a dobókockás listáról. Nem feltétlenül „társas”-játék (hanem inkább talán „játékos tevékenység”), de egy nagyon fontos és kedves játékról van szó. Sokféle témában, és kiszerelésben megvehető már. A lényege, hogy vannak gyönyörű minőségű dobókockák, minden oldalukon más és más szimbólumokkal, amikkel ha dobunk, egy történetet mesélhetünk el, összefűzve a kockákon előforduló rajzokat, képeket, jelöléseket. Kreativitásfejlesztés, improvizáció és előadáskészség fejlesztés mesterfokon. Szerintem zseniális játék, valóban nem egy szuperösszetett gémer cucc, ahol valaki „nyer”, és (tudtommal) nem rendeznek belőle világbajnokságot sem, viszont az arra fogékonyaknak felejthetetlen élményt adhatnak a sztorikockák.

las_vegas.jpg7.  Las Vegas

Bizonyos szempontból ez a kedvenc kockajátékom. És szerencsejátékom is. És családi játékom is. Itt teljesen relatív, hogy mi számít jó dobásnak, ez csak attól függ, hogy melyik casinóhoz mennyi pénz van rendelve. A téma magával hozza a szerencsefaktort, de egyáltalán nem zavaró. Kicsi csipkelődő a másik helyére való betolakodás és a játékos rengeteget dob kockával. Szeretem, ahogy a játék megoldotta, hogy bár szerencsejátékról van szó, de nem veszíthetünk pénzt, maximum nem nyerünk annyit, mint a többiek. Elképesztően egyszerű játék, három játékostól fölfele mindenkinek nagy szeretettel ajánlom.

Jó játékot!

 

Képek: 

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1412333509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása