A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Gyönyörű Társasjáték

2017. június 20. - mitjatsszunk?

7fccc3cbd0b711c3609ecfe032ad3376.jpgTudom, hogy ez (akárcsak a ronda játékoknál) nagyon szubjektív téma, és lehetetlen egy ilyen listát relevánsan összeválogatni, viszont nagyon izgalmasnak találtam egy csokorba szedni azokat a játékokat, melyekkel legalább akkora (ha nem nagyobb) esztétikai élmény játszani, mint amekkora szellemi kihívást jelentenek. Amikor a külcsín legalább akkora teljesítmény, mint a belbecs. Az alábbi játékok mindegyikére jellemző, hogy kifogástalan megjelenésűek, káprázatos művészeti teljesítmény áll a képi megvalósítás mögött, és nem spóroltak az ecsetvonásokkal.

Lássunk 7 káprázatos szépségű társasjátékot!

 pic860217_md.jpg1. 7 csoda

Ez a játék szerintem önmagában is meglenne a parádés képi megvalósítás nélkül, de így kifejezetten emlékezetes. Minden alkalommal élmény építeni a kis birodalmamat, gyönyörködve a különböző ábrákon. Igazi mestermunka, ahol nagyon fontos szempont volt a szépség és emlékezetesség. A ’7 Csoda: Párbaj’ - pláne a ’Pantheon’ kiegészítővel ahol az istenek is megjelennek -, külön emel a téten. Számomra a ’7 Csoda’ minőségi kinézete lenne az etalon, ami egy kiindulási alapot képez a többi játék számára. Meg lehet ugrani, de mérföldkő volt a játékok külcsínének országútján.

pic3483909_md.jpg2. Dixit

Ebben a játékban a képi megvalósításra bíztak mindent, a játék konkrétan erről szól. A festői, többértelmű képek inspirálják a játékosokat, hogy engedjék szabadjára a fantáziájukat, és asszociáljanak bátran a látottak alapján. Nem hiába jelent meg számos kiegészítő, mind másik műfajba, hangulatba beengedve a játékosait. Nagyon gazdag világot sejtet, ami gondolatot ébreszt, és összeköt a játékostársakkal. Kihagyhatatlan élmény. Nagyot vállal és maradéktanul teljesíti azt!

 pic1236119_md.jpg3. Elder Sign

Lovecraft misztikus és horrorisztikus világa számos játékot inspirált, és mindre jellemző, hogy káprázatos illusztrációkkal vannak megáldva, erről a listáról sem maradhatnak ki. A sorozatból számomra a legszebb példány: az Elder Sign. Maga a műfaj ugyan távol áll tőlem, de mindig élmény belefeledkezni a különböző hátborzongató helyszíneken átívelő „nyomozásba”, ami inkább kockadobálós szerencsejáték, mintsem dedukció és következtetés, de kétség kívül szemet gyönyörködtető. Rejtelem és izgalom keveredik, mitikus lények és szörnyek egész hadserege várja, hogy megfertőzzön titeket a kétségbeeséssel.

pic2225180_md.jpg 4. Legendary Encounters: An Alien Deck Building Game

A pakliépítő mechanizmus hatalmas trendet teremtett, jó pár játék emelte át részben vagy egészben ezt az ötletet. Az utóbbira remek példa a ’Legendary Deck Building’ sorozat, amely a hangulatával és a vizualitásával egyaránt belopta magát a szívembe. Mindegyiknek nagyon erős a képi világa, de számomra a csúcs az ’Alien’. A biohorrort és a klausztrofób atmoszférát nagyon szépen sikerült a játékba integrálni, és a képek egyszerűen zseniálisak, persze a maguk undorító módján. Korhatáros szórakozás!

pic2601683_md_1.jpg 5. Mysterium

Ebben a játékban a ’Dixit’ találkozik a ’Cluedo’-val és ebből a frigyből káprázatos vizualitás születik. Minden kép és arc, minden helyszín és „sejtetés” olyan, hogy lúdbőrzik a hátam. Igazán alapos munkát végeztek a grafikusok, a hangulat azonnal bevonz, és hipp-hopp el lehet veszni ebben a misztikus világban. Az a fajta élmény, amikor már-már megtiszteltetésnek érzem, hogy részese lehetek ennek a kalandnak.

pic1965255_md.jpg6. Abyss

Ámulat és bámulat. A kártyákon szereplő mélytengeri nagyurak és úrnők (vagy mik?) szinte megszólalnak. Ráadásul mindegyik kártyán másik alak pompázik, mindnek karaktere van és ebből adódóan mesélhető, és elképzelhető háttértörténetet sejtetnek. A helyszenek, és maga a játéktábla is behív ebbe a veszedelmes és szövevényes világba, ami hosszan elkísérhet a játék után is. Azt éreztem, hogy a készítők nagyot szeretnének dobni ezzel a képi megvalósítással és ez bizony sikerült is.

pic3163924_md.jpg7. Scythe

Bizonyos szempontból a szépség, és stílus non plusz ultrája számomra a ’Scythe’. Kicsit kakukktojás is, mert az illusztráló festmények (egy része) előbb készült el, mint maga a játék. Páratlan atmoszféra és világteremtés történik, és csont nélkül nevezném AAA kategóriásnak is minden szempontból. Nem spóroltak semmin. Nem egyszer merengtem el ki és bepakolás közben, a kártyákat szedegetvén, hogy ezeknek a festményeken szereplő embereknek történetük van, én pedig szinte hálás vagyok, hogy részese lehettem. Csillagos ötös!

 

Jó játékot!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6712608075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása