A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Társasjáték, ami ketten jó

2017. március 09. - mitjatsszunk?

best_with_2.jpgEbben a cikkben olyan társasokról teszek említést, amik bár játszhatók többen is, érzésem szerint két fővel adják a legmélyebb, legjobb játékélményt. Viszonylag ritkább, hogy egy játékot lehet négyen is játszani, és ketten mégis jobb, mint négyen, de azért véleményem szerint vannak ilyenek és nem is akármilyenek! Tehát, ha ketten játszanátok, ezeket a játékokat nagyon szívesen ajánlom!

burgundy.jpg1.  Castles of Burgundy

Ez egy olyan játék, amelyben bár aktívan jelen van a dobókocka, mégsem érzem azt, hogy csak a szerencse határozná meg a játékélményt. Egy fantasztikus szerző: Stefan Feld, szerintem legjobb játéka. Valóban nem szép kivitelezésű, minden matt árnyalatú benne, de ezért messze kárpótol minket a játék mélysége. Egy kicsi birodalom épül meg a játékosok előtt, és ha ügyesen, jól időzítve helyezgeted a kis épület-mező lapocskákat, indul a győzelmi-ponteső. Hatalmas az újrajátszhatósága, és nem is nevezném kifejezetten nehéz játéknak, nagyon gyakran kerül elő a mi háztartásunkban. Ketten egy bő óra alatt megvan, mindenképpen megéri a befektetést, lenyűgöző alkotás. (Csak ne lenne olyan ronda, mind egy düledező panelépület…)

kingdoms.png2.  Királyságok

Egy másik hatalmas játékszerző: Reiner Knizia játéka ez a birodalomépítgető számtanpárbaj. A játék témája igen vékonyka, a lényeg, hogy a játékosok közösen pakolgatnak birodalom részeket és várakat felváltva egy játéktáblára úgy, hogy maguknak a lehető legtöbb pontot hozza, a másiknak meg persze ne annyira. Van benne bőven konfliktus, és bár játszható négyen, ketten tervezhető a legjobban. Négyen szerintem nagyon zűrzavaros lesz, két fővel viszont igen különleges csipkelődő-párbaj kerekedhet ki, és matekleckének sem utolsó.

my_village.jpg3.  My Village

Ez a sokak által ismert, és szeretett Village játéknak szerintem a kétfős (ketten jobb) változata. A téma és a hangulat hasonló, mint az „eredetiben”. Kis városkánk életét igazgatjuk, ügyelvén az idő múlására, hogy valakitől  a kisvárosaink lakói közül el kell búcsúzzunk, hogy az utánpótlásra is tudjunk energiát fordítani. Bár itt is van dobókocka bőven, a játék telis-tele van stratégiai lehetőségekkel, rengeteg opció közül választhatunk. Ráadásul ez a játék elég csinoska, és ketten elég jól tudnak haladni az események. Ha különleges és egyedi játékra vágytok, mindenképpen megéri a befektetést.

seasons.jpg4.  Évszakok

Ez a játék egyedi grafikájával, hangulatával, stílusával azonnal belopta magát a szívünkbe. A „sokinformációs dobókocka rendszert” innovatívnak éreztem, a játék stratégiailag szépen tervezhető, van interakció a játékosok között, kicsi (de nem túl sok) konfrontáció is. Egy időben könnyebb volt magyar nyelvű példányt találni, most ez bajosabb (nem nyomtatják már), ez azért lényeges, mert a nyelvfüggő a játék, minden kártyán van szöveg. Nem veszélyesen sok, de azért számíthat. Készült két kiegészítő is, ami még gazdagabbá és trükkösebbé teszi az amúgy is káprázatos világot.

imperial_settlers.jpg5.  Birodalmi Telepesek

No, ez is erősen nyelvfüggő darab, de hála az ügyes terjesztésnek viszonylag könnyű hozzájutni. A csacska cím és a gyermeteg design sokakat elijeszthet, pedig igazán ügyes és hangulatos játékról van szó. A játékosok birodalmakat építhetnek fel és igyekeznek mindezt úgy, hogy egy jól működő motort/gazdaságot hozzanak létre. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, ketten nagyon huncut párbaj alakulhat ki, de ez a játszók vérmérsékletén is múlik. Van tér a konfrontációnak, és van bőven tér a stratégiának is.

kingdomino.png6.  Kingdomino

A Kingdomino a lista „legegyszerűbb” játéka. Egyszerű, de nagyszerű! Egy kicsi kis süteményhez tudnám hasonlítani, ami nagyon finom. Egy végtelenül könnyed, de azért igen mély, komolyan vehető domino-szerűségről van szó. Engem lenyűgöznek ennek a játéknak az „egyszerű” megoldásai: egy kicsi királyság épül fel minden játékos előtt, és a játék legvégén és csakis akkor derül ki, hogy ki nyert. Teljesen nyelvfüggetlen, a grafika bájos, és ketten játszva sokkal nagyobb stratégiai megoldások születhetnek meg. Két mondatban tanítható, hatalmas az újrajátszhatósága, viszonylag könnyen elérhető, van pici interakció is benne – oda kell figyelni a másikra. Zseniális játék, ne ijesszen meg senkit a gyermeteg külcsín.

finca.jpg7.  Finca

Ez bizonyos szempontból kakukktojás, mert szerintem akárhányan nagyon jó, de talán ketten a legjobb. A játékvégi pontkülönbség nem szokott nagy lenni, de ez a játék maga a zsenialitás. Igazán nem komplikált, 5 percben tanítható, könnyed családi játék, amiben nagyon fontos odafigyelni a másik dolgaira is. A téma működik: gyümölcsöket termesztünk Finca gazdagon termő szigetén és szállítjuk el a lehető legügyesebben, felmérve az igényeket. Szép színek, jó minőség, élmény kézbe venni a gyümölcs-jelölőket. Sajnos már nehezebb hozzájutni, de ár-érték arányban szinte verhetetlen.

Jó játékot mindenkinek!

Képek: boardgamegeek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2912316941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása