A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

Patchwork élménybeszámoló

2017. augusztus 13. - mitjatsszunk?

A tegnap esti randi egyik szereplője: a Patchwork. Lássunk is gyorsan egy élménybeszámolót!patchwork_3.JPGUwe Rosenberg mesterről általában a nagyobb dobozos játékai szoktak eszembe jutni. Hatalmas nagy szellemi eresztésnek tartom tőle pl. (a teljesség igénye nélkül) az 'Agricola'-t, az 'Ora et Labora'-t, a 'Le Havre'-t, és a nemrégiben megjelent 'Feast for Odin'-t, de kihagyhatatlan számomra a sorból az egyik kedvenc játékom: a 'Caverna' is. Csak ömlengeni tudnék erről a játékról, ezt némileg meg is engedtem magamnak ebben a videóban. :)

Valamelyest az 'Odinhoz' kapcsolódva került elő tegnap este nálunk a 'Patchwork'. Bár nincs sok köze a két játéknak egymáshoz: az egyikben viking lakomát tartunk, a másikban terítőt foltozunk, de az egyik központi mechanizmus közös: a tetrisz elemek rendezgetése. Egy szerző nyugodtan lophat saját magától és ha már itt tartunk a 'Cottage Garden' is szépen beleilleszkedhet ebbe a sorba, az is nagyon hasonló, bár ott virágokat ültetünk. Mi maradtunk a takarónál. :)
patchwork_1.JPG

Ez az igazán "elgombolkodtató" játék!;) A cél a legtöbb gomb gyűjtése, ezt pedig a legjobban úgy tudjuk elérni, hogy a lehető leghiánytalanabbul rakjuk össze a takarónkat, ügyesen gazdálkodva a két fő "erőforrással": az idővel és a gombokkal.

Következzen pár személyes észrevétel a játékélménnyel kapcsolatban:

  • Szerintem a Patchwork szinte tökéletes randijáték. Rövidke, nem lopja el az egész estét, könnyű előkészíteni. Nem konfrontatív, de mégsem tűnik szoliter játéknak, max. kedves "csipkelődés" szokott kialakulni.
  • Nagyon szeretem, hogy bár absztrakt (szinte téma nélküli és nincs konkrét története), a cuki minták és színek igazán hangulatossá teszik a játékélményt.
  • Meglepően mély játék. Bár nincs sok stratégiai lehetőség, de idővel szépen elválik, hogy ki gazdálkodott ügyesebben az erőforrásokkal. Minden partyban van egy komoly elmélyülés-faktor is, nem lehet felszínesen lezavarni egy meccset. 
  • Ritka, hogy egy játék 100%-ban "open" (nyílt) játék legyen, azaz minden létező információ, ami a játékban van, az nyitott/látható az összes játékos számára. Mindennel tudnak kalkulálni, nincs randomitás (kockadobás, kártyahúzás) a játékban. A Pachwork egyik zsenialitása, hogy mégsem lesz túlgondolkodós a játék, és megmarad könnyed foltozgatónak.
  • Csak a legvégén derül ki, hogy ki nyert, persze korábban is sejthető, hogy valaki jobban áll, de nyertest csak a végső pontozás után hirdethetünk, korábban szinte kiszámolhatatlan, hogy végül ki lesz a befutó.  

patchwork_2.JPGSzámunkra hatalmas élmény minden alkalommal Patchwork-özni, kívánok mindenkinek jó játékot!
img_4747.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5112746574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása