A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 ok, amiért társasozni "ROSSZ"

2017. március 02. - mitjatsszunk?

nem.jpgEgyre nagyobb divat ez a társasozás. Sorra nyílnak kávézók, ahol lehet játszani és a köztudatba is egyre jobban beavászkodik ez a trend. Rádióban beszélnek róla és a jó öreg ’Gazdálkodj okosan’ és ’Monopolytól’ díszelgő polc is kezd hígulni mindenféle jöttment próbálkozásokkal… Sokan beszélnek róla, hogy ez milyen fejlesztő, meg klassz dolog, hogy játszunk, de nem láttam, hogy valaki kifejezte volna az ellenvéleményt is. Pedig mindig kell ellenvélemény! Jó?

Ezért az alábbiakban összeszedtem, hogy miért is ROSSZ dolog társasozni!

1.  Amíg játszol, addig sem nézel Tévét!

Pedig milyen profi műsorok és reklámok vannak! Ezek a műsorok és a reklámok nekünk készülnek! A Tévé összehozza a családot, hiszen együtt néznek egyirányba. Együtt, de akár külön szobákban, egymástól jó távol is nézhetünk reklámokat. Ha játszanánk, mindettől az élménytől elesnénk. Ki akarna a családjával és a barátaival játszani? Ki akarna egy asztalhoz ültetni unokát és nagyszülőt, hogy az egész család együtt vegyen részt egy kalandban? Ki akarná megtanítani a kisgyereket a játékkultúra alapjaira? Ugye, senki? Inkább nézzük meg az összes esti híradót!

2. Gondolkodni kell!?

Ki akar a nehéz megterhelő munkanap után, vagy a szabadidejében agyalni? Senki, hisz az fárasztó. Gondolkodni nem kikapcsolódás! Szobanövénynek lenni, az kérem kikapcsolódás! Gondolkodunk mi eleget, kinek hiányzik, hogy szabályokat jegyezzünk meg, stratégiát alakítsunk ki, és ezernyi-ezernyi különleges világban merüljünk el? Kinek hiányzik, hogy egy embert a gondolkodása és játéka alapján jobban megismerjünk? Kinek hiányzik, hogy egymáshoz közelebb kerüljünk? Ugye, senkinek!

3.  Társasozni drága

Gondoljunk csak bele hány és hány doboz értékes cigarettát, vagy más hasznos dolgot vehetünk egy társasjáték árából! Egy játékért a 2000 forinttól akár 20, de még 30 ezer forintot is képesek elkérni. Az hány doboz cigaretta ára?? Sok. Bár a társasjáték megmarad, és akárhányszor újra játszható, később esetleg eladható, de egy cigarettához képest, ami nélkül köztudottan egy értékes iparágtól esne el a társadalom, eltörpül a jelentősége.

4.  Játszani túlontúl időigényes

Egy játék akár több órás is lehet! Azt az órát, amit a játszás elrabol a napodból, azt soha sem kapod vissza már. Az idő drága valuta, nem mindegy mire költjük el! Szörfölhetnél az interneten, nézhetnél pornót, dicsekedhetnél a haveroknak a másnaposságaidról, vagy persze nézhetnétek tévét. Egy társasozós óra egyetlen háztartásba, egyetlen összejövetelbe se fér bele! Az a tény, hogy egy játék ötperces is lehet és a legtöbb családi játék alig több egy óránál, ne zavarjon össze bennünket!

5. Amíg játszol, addig sem mobilozhatsz

Értékes szociális perceket veszíthet el az, aki a drága online média idejét eme gyermeteg versengéssel vesztegeti el. Nem hiába találták fel az okos mobiltelefonokat! Használjuk őket! Ezt persze társasjátékozás közben nem lehet, hisz kénytelen vagy odafigyelni a játékostársaidra. Esetleg interakcióba lépni velük. Irtózatos élmény, ami a mobilozással ügyesen elkerülhető.

6. Együtt kell működni a többiekkel

Ugyan ez csak néhány játékra igaz, de magam is láttam, hogy vannak játékok, ahol együtt kell működni a többiekkel. Mi ez kérem, csoportos terápia vagy önsegítő kör nyomorultaknak? Mindenki oldja meg maga a problémáját. A tény hogy közösen, egymást segítve oldjunk meg problémákat és csapatdinamikát fejlesszünk, miközben mindenkinek a különleges képességeit használjuk, tökéletesen használhatatlan a való életben. A világ sem segít, a másik ember sem segít, az ilyen társasjáték félrenevel, ezek ezért kérem erősen kerülendők!

7. Minden mai játéknak van egy szerzője

Ahogy a zenében beszélhetünk népdalokról és műdalokról, úgy a társasjátékok esetében beszélhetünk népjátékokról és műjátékokról. A mai játékok műjátékok. Kevésbé értékesek. Az igazi játékok: a Sakk, a Malom, a Snapszer, a Kanaszta és a Gazdálkodj Okosan. Ezek jók, a többi esetlen próbálkozás csupán. Kit érdekel, hogy ki a szerzője? Ugye, senkit?! Kit érdekel, hogy a társasjátékozás virágkorát éli és egyre másra, szinte naponta jelennek meg innovatív és egyedi fejlesztések, tágítva ezt az amúgy is gazdag világot? Ugye senkit sem érdekel?!

Kedves nézőim, olvasóim, remélem sikerült hiteles ellenkampányt folytatnom a társasjátékozás ellen.

Ne játszatok, mert nem játszani jó! Játszani nem jó. Ne játszatok! Jó? Nem játszani jó, hanem rossz, játszani nem jó! Jó? Rossz! Játszani jó, nem játszani rossz. Jó rossz!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5512307617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása