A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Kedvenc Kártyajáték

2017. február 03. - mitjatsszunk?

kartyak.jpgEbben a bejegyzésben két alapvetést tartottam szem előtt:
1: Az erre a listára kerülő játékok csak kártyákból állhatnak.
2: Igyekeztem eltávolodni a klasszikus francia és magyar paklitól, így azok, és az azokkal játszható játékvariációk nem szerepelnek majd benne.
Következzen 7 nagy kedvenc kártyajátékom, amit nagyon szívesen ajánlok!

1.  Bohnanza:

A játékosok babföldekre babokat ültetnek, mindenfélét. Chiliset, zöldet, tarkát… Bugyután hangozhat, de ez a trükkös kis kártyajáték mindent tartalmaz, amit egy családi játéknak tudni illik. Igazán egyszerűek a szabályok, nyelvfüggetlen játék ami mellőzi a konfrontációt. Könnyed hangulatú, de vannak benne izgalmas döntések, sok az interakció a játszók között, mindegyik játékos körében mindenki érdekelt lehet. Szeretem ebben a játékban, hogy viszonylag könnyen beszerezhető, és ár-érték arányban verhetetlen választás.

2.  Dominion:

Így van, ez egy kártyajáték. 500 kártya van ebben a szép nagy dobozban, ami rengetegféleképpen variálható. A játékosok egy birodalmat építenek azzal a csavarral, hogy ez a birodalom a saját paklijuk lesz. A játék motorja igazán egyedi, egy úgynevezett „pakliépítő mechanizmust” használ, ami bonyolultnak hangzik, nem az. Mit teszünk bele a birodalmunk paklijába, mit dobunk el belőle? Számomra van egy komoly „élet-pakli, mi van benne az életünk paklijában” párhuzama a játéknak, ami külön kedvessé teszi ezt a társast. Ugyan a kártyák nem nyelvfüggetlenek, de megéri a játék a befektetést. Ki merem jelenteni: A Dominion kötelező olvasmány.

3.  Tichu:

Ugyan kikötöttem, hogy kerülöm a francia paklit, a Tichu esetében mégis kicsi kivételt teszek. Ugyanis ez majdnem egy francia kártya pakli, csak 4 extra kiegészítő kártyával. Ez a játék csak 4-en játszható, két 2 fős csapat küzd egymás ellen, a társukat segítve. A játékosok közt az összes kártya kiosztásra kerül, így taktikai döntések egész garmadája, helyzetfelismerés, kockáztatás, blöffölés is szerves része a játéknak. Bár ritkán kerül elő, de ha igen, nem nagyon tudjuk letenni, nagyon addiktív szórakozás.

4.  Arboretum:

Minden alakalommal szívmelengető ezzel a játékkal játszani. Alapból szeretem, amikor a játékosok előtt felépül valami a játék végére, legyen az egy birodalom, kastély, város, esetünkben a játékosok egy fakertet-arborétumot alakítanak ki kártyáik segítségével. Azon túl, hogy ez a játék nagyon szép, komolyan taktikus is, és alapos tervezést igényel. Sajnos viszonylag nehézkes hozzájutni, de mindenképpen megéri a figyelmet és a kipróbálást. Apropó remek randijáték, csak úgy mondom. :)

5.  Timeline-Cardline sorozat:

Ez nem konkrétan egyetlen játék, ez egy műfaj, amit a figyelmetekbe ajánlanék. A közös bennük, hogy műveltségi játékok, és a kártyák sorba rendezésén alapulnak. A lapokat vagy időrendben (mint a Timelineban),  vagy valamilyen más adat szerint (Cardline sorozat) kell elrendeznie a játszóknak. Sokféle van belőle: Állatos, Star Wars-os, Találmányos, Dinoszauruszos stb. Nagyon könnyen tanítható, igen informatív, jól nehezíthető és remek családi játék lehet. Mindenképpen érdemes kipróbálni, tanároknak meg szerintem hatalmas segítség lehet(ne).

6.  Vigyázz6!:

Tudom, sokan nem szeretik ezt a játékot, de én szinte rajongó vagyok. A játék lényege, hogy nem szeretnéd, hogy a sorban a Te kártyád legyen a hatodik. Ha mégis a te lerakott lapod a hatodik, jön a bünti. Hektikusnak tűnhet a játékmenet, nos teljes mértékben az. Szuperrandom, szinte tervezhetetlen, nem egy gémerjáték, de ha ezt el tudja engedni az ember, akkor garantált a szórakozás. Komolyan jobban izgulok ezen a játékon, mint más a horrorfilmeken. Az van ráírva, hogy 2-10 fő játszhatja, és tényleg! Mivel mindenki egyszerre választ kártyát és egyszerre játssza ki, kötelező partikellék.

7.  Dobble:

Szerencsére sokaknak nem kell bemutatni ezt a fergeteges játékot, mert meglehetős ismertségnek örvend: sok iskolában és háztartásban megtalálni már a Dobblét. Okkal! 55 kerek kártyalap + 5 féle játékszabály = instant játékélmény. Ez egy gyorsasági játék, aki leggyorsabban megtalálja és bemondja az egyetlen közös szimbólumot 2 kártyán, az nyer, a szabály nagyvonalakban ennyi. Ez a játék egy asztalhoz ülteti az unokát a nagymamával, az első társasozót a tapasztalt gémerrel, játszható ketten, de akár nyolcan is. A játékpiacon kapható egyik legmegbízhatóbb játék.

Jó játékot!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4912179432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása