7 Nagy Bűne a Monopolynak

judge.jpg
Az alábbiakban összeszedtem a Hotel társasjáték, a Monopoly (1933) 7 olyan tulajdonságát, ami miatt ki merem jelenteni, hogy szerintem a Földkerekségen ez a legrosszabb társasjáték. Ne is nevezzük társasjátéknak, nem érdemli meg, nevezzük csak…Monopolynak. Következzen a vádpontok ismertetése. Vádlott álljon fel!

1. Vádpont:

Bár nagyon modernnek árulja magát, messze idejétmúlt a mechanizmusa, a „dobok, majd egy irányba lépek”. Hatalmas a szerencsefaktor. Ez volt az egyik legelső mechanizmus, amit a ’modern’ társasjáték elhagyott.

2. Vádpont:

Nem kell döntened, a játék játszik téged. A „ki nevet a végén”, ami hozzáteszem jóval öregebb, az messze intelligensebb játék ennél. Egy bábud van, a dobókocka dönt, a húzott kártya dönt, neked annyi a dolgod, hogy pakolgasd a bábut, és a pénzt. A játékos egy helyzetben kerül döntéshelyzetbe: megvesz-e egy ingatlant, vagy sem. Ennyi a döntés illúziója.

3. Vádpont:

Családi játéknak árulja magát, de NEM az. Egy jó társasjáték remek lehetőség arra, hogy közös élmény legyen a játékosoknak, helyzetbe hozzák egymást, és ami a legfontosabb: figyeljenek egymásra. Vajon mit akarhat a másik, mi a terve? Ebből a Monopoly semmit sem teljesít. A játékosok között nincs interakció, néha kifosztjuk egymást, aztán jóvan’.

4. Vádpont:

Az üzenete: a kapitalizmus. Nem szeretnék politikai húrokat pengetni, csak elmondom, amit látok. A játék akkor ér véget, ha mindenki tönkrement, és csak egy játszó maradt. Sokan említik egy lapon a Gazdálkodj Okosannal, és tényleg hasonló a mechanizmus („dobok lépek, kártyát húzok”), DE a míg a Monopolyban a többieket tönkre téve, kizsákmányolva érvényesülök, addig a Gazdálkodj okosanban egy lakást építek, nem bántok senkit, egymás mellett érvényesülnek a játékosok, nem egymás kárára. Milyen lenne a ’Gazdálkodj’-ban egy ilyen kártya: „Most ellophatod az egyik játékostársad nagy nehezen összekuporgatott konyháját.” Gratulálok!

5. Vádpont:

Végigjátszhatatlan. Irracionálisan hosszú, és az a vége, hogy a játékosok sorra kiesnek a játékból. Tehát lesz, aki befektet időt energiát a játékba, majd kiesik és kívülről végig nézi ahogy a többiek játszanak. (vagy se) Ez sajnos több rosszindulatú játékban is előfordul, de azok legalább nem több órásak. Időrablás, amit művel ez a játék, és mintha a reményeddel táplálkozna. A reményeddel, amit elvesz tőled és téged megrág és kiköp. Ha szerencséd van, hamar tönkre mész és mehetsz sudokuzni.

6. Vádpont:

Bármelyiket változatát veszed meg, mind ugyan az. Mind. Ugyan. Az! Hatalmas átverés, hogy kicserélik a bábukat és pár képet az éppen menő marketinges irányzathoz illően, de a játékmenetben semmi változtatás nem történik. Egyszer láttam a Star Wars Monopolyt, ami annyiba került, mint egy másik komoly egészestés játék. Arra nem vették a fáradságot, hogy a börtön mező mondjuk „Jabba tömlöce” legyen, neeem… az túl kreatív lenne, maradt börtön. Ötlettelen pénzlehúzás az összes fajta Monopoly. Azt nem tekintem változtatásnak, hogy valamelyikhez bankkártyák vannak és egy elemes számológép. Mert bőven van annyival drágább az a verzió, hogy ennyit megérdemeljen a játékos.

 7. Vádpont:

Sokak számára ez „A TÁRSASJÁTÉK”. A Monopoly-t ismerik egyedül, és ez alapján döntenek emberek, hogy szeretnek-e társasozni vagy sem. Tudom, ez javarészt a boltok hibája, de kétségtelen: ez a játék van szemmagasságban, egy tájékozatlan ember ezt fogja megvenni, ezzel próbál játszani, ezután lesz rossz tapasztalata, és dönti el, hogy nem szeret társasjátékozni, rosszabb esetben játszani. Ez a bűne a Monopolynak túlmutat önmagán és teszi messzemenőkig kártékonnyá ezt a Monopolynak nevezett átkot, amit hosszú munka lesz kitisztítani a köztudatból. Szent kereszteshadjáratom ez. :)

 

Ez pedig csak pár dolog a Monopoly bűnei közül, simán tudnék még ennyit összeszedni, de nem szeretnék, mert még a végén reklámot csinálok ennek a szégyennek. Annyi jó játék vehető egy Monopoly árából, hogy csak na. Keresgéljetek, én pedig szívesen segítek az ötletelésben!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9512179582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fcsaba 2017.02.08. 12:53:43

A negyedik pontot nem érzem tragikusnak, mert nem arról van szó, hogy én döntöm el, kivel szúrok ki (mint pl. a Rizikóban), hanem megvárom azt a szerencsétlent, aki meglátogatja a Duna Korzón felépített szállodámat.

Az ötödiket viszont kiegészíteném azzal, hogy akár órák is eltelhetnek a vesztés állapotban: a játékos korán börtönbe kerül, nem tud fejlődni, majd egy kellemetlen szállodalátogatás után gyakorlatilag esélye sincs arra, hogy egyenesbe jöjjön, potenciális bevétele minimális, a feladást viszont a játékszabály nem teszi lehetővé.

Lacxox 2017.02.08. 14:00:49

Pár apróság: a börtönnél nem "nem vették a fáradságot", hanem ez az alaplicence egyik sarokköve, az minden játékban börtön, kész, akármilyen béna is.
2. A Gazdálkodj Okosan!-nal az összevetés nem véletlen, hiszen anno a Monopoly (igazából a Capitaly, egykutya) mintájára hozták létre a kommunizmusban úgy, hogy ne legyenek kapitalisták és egymással kibabrálók az emberek. Az eredmény? Egy dob és lép játék, amelyben még annyi döntés sincs, mint a Monopolyban. Igen, ki merem jelenteni, hogy a címmel ellentétben a Gazdálkodj Okosan a Monopolynál is rosszabb játék.

Mit játsszunk?

Mit játsszunk? Avagy társasjátékos ajánló minden játszani szeretőnek. Youtube.com/mitjatsszunk

Facebook oldaldoboz