A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Remek Egyedül Játszható Társasjáték

2017. október 19. - mitjatsszunk?

997.jpgIgen, a cím nevetséges kicsit, hiszen –kérdezhetitek-, hogy lehet egy TÁRSASjáték EGYszemélyes? Pedig nem is kevés játék közül tudtam válogatni. Sokakban fel sem merül, hogy egyedül játszanak, de bizony gyakran felmerül igény, hogy egy társas biztosítson egyszemélyes játéklehetőséget is. Az utóbbi években számos játék jelent meg így, vannak olyanok is, amik CSAK egyedül játszhatók, de többnyire azért még mindig több játékosra optimalizált alkotásokról van szó, amikhez hozzátoldottak egy „egyszemélyes” lehetőséget, többnyire bravúrosan. Van tehát bőven élet a pasziánszon és a klasszikus szoliter/remetejátékokon túl.

Következzen 7 parádés egyedül játszható játék!

pic1513328_md.jpg1. Friday

Ebben a csak és kizárólag egyedül játszható, kedves kis túlélő játékban egy lakatlan szigeten Robinsonként próbáljuk meg fejleszteni hősünket, hogy legyen ellenállóbb a viszontagságokkal szemben. Nem egyszerű a helyzet, ha rossz a lapjárás, ráadásul jönnek a kannibálok, vadállatok, és egyéb fenyegetések. Közben persze hősünk öregszik is, és jó esetben gyűlnek a képesség-kártyái. Nagyon jól működik a pakliépítő mechanizmus, és a kedves illusztrációnak hála egyedül is hamar megjöhet a hangulatunk ehhez a játékhoz.

pic2257657_md.png2. Onirim

Ebben az első sorban egy főre fejlesztett, de akár ketten is játszható, egyedi hangulatú, kooperatív kártyajátékban a játékos(ok) a rémálmok világából próbál(nak) kimenekülni. Ehhez meg kell találni a kivezető ajtókat, de a helyzet nem egyszerű, mert könnyen jönnek a veszedelmes, fránya fekete kártyák is. Ha pedig nem vigyázol, elnyel a sötétség és nincs többé kiút a bizarr álomvilágból. Az Onirimet kevesen ismerik, pedig könnyen elsajátítható, igazán különleges játék, így mindenképpen ajánlom kipróbálásra!

pic1790789_md.jpg3. Caverna

Több szempontból is magasan az egyik kedvenc játékom, rengeteg stratégiai lehetőséget rejt és nem utolsó sorban kiváló egyszemélyes játék is. Bár pár mezővel kevesebb érhető el a szóló játékban, de ugyanolyan tökéletesen működik, mintha ketten vagy többen játszanánk. Elsősorban gyakorlásként szoktam játszani az egyszemélyes Cavernát, mert bőven van hova fejlődni. Érdekes, hogy több Uwe Rosenberg játék működik jól egyedül, megemlíthettem volna a Le Havre-t, az Agricola-t, vagy a Feast for Odin-t is.

pic3113106_md.jpg4. Szüret (Avenue)

Nagyon érdekes ebben a játékban, hogy szinte ugyanolyan egyedül, és akár tizenketten is játszani! A játékmenet során ugyanis a játékosoknak semmi, de semmi interakciójuk nincs egymással, mindenki a saját maga utacskáit rajzolgatja, ergo tökéletesen játszható egyedül. A felforduló útkártyák meghatározzák az utak ívét, amit a játékos a saját papírjára rajzol, de azt már mindenki maga dönti el, hogy a lehetséges utat hova pozícionálja. A cél összekötni a szőlőfürtöket a véletlenszerű sorrendben kihúzott présházakkal, ami sokszor nem is olyan egyszerű! Messze a legkönnyedebb játék a listán és hála a magyar kiadásnak immár könnyen beszerezhető is, meleg szívvel ajánlom tehát kipróbálásra a Szüretet.

pic3163924_md_1.jpg5. Scythe

A Scythe sok szempontból az egyik legjobb társasjáték, ami most kapható a piacon, és igazából csak hab a tortán, hogy egészen parádés egyedül játszható rendszere is van: az Automa. Hihetetlen, hogy egy alapvetően harci hangulatú, de domináns gazdasági rendszerrel megáldott játékból ilyen frappánsan ki sikerült hozni az egyszemélyes élményt. A szerzőnek nem az első bravúrja ez, a nagy kedvencem a Viticulture Essencial Edition-ban is jól működött, és itt is kifogástalan élmény. Az alapjáték rajongóinak külön ajánlom a kipróbálást, persze egy 5 fős „terület uralós” banzáj-hoz nem fogható, de nem is az a célja.

pic906495_md.jpg6. Lord of the Rings: The Card Game

Szerény véleményem szerint az egyik (ha nem a legjobb) ’A Gyűrűk Urás’ társasjáték. A ’War of the Ring’ se semmi, de engem ez a mű rántott be elementáris erővel ebbe a végtelenül gazdag és izgalmas világba. Az LCG (Living Card Game) mechanizmus tökéletes választás, és bár szerintem ketten az igazi, de egyedül is simán hozza a kötelezőt (véleményem szerint nehezebb egyedül). A szereplők, a kalandok egész hada, a gonosz nyomasztó fojtogatása, a könyvekből vett idézetek, festményszerű illusztrációk, esszenciális Gyűrűk Ura játélmény, két, vagy akár egy kalandornak egyaránt.

pic1083380_md.jpg7. Mage Knight Board Game

Vlaada Chvátil mester fantasy all-in játéka hatalmas szellemi merítés, annyi mechanizmus van benne, mint három másik játékban összesen. Szerintem maximum ketten jó, és zseniális egyszemélyes játék. Küldetések, pakliépítés, dinamikus fejlődési rendszer, letisztult harcrendszer varázslatokkal, szövetségesekkel és még hosszan sorolhatnám, szerintem magasan a legteljesebb egyszemélyes játékélményt nyújtja, így nagyon könnyű elveszni a Mage Knight világában. Figyelem! Az összetettséghez jut szabály bőven, tapasztaltabb, komplex játékokon edződött játékosoknak ajánlom elsősorban, illetve nem utolsó sorban fantasy rajongóknak.

Jó játékot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5712967485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása