A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Remek Nyomozós Játék

2017. június 13. - mitjatsszunk?

f3c2f14285b021b65b493d1a7be6ae87.jpgTitkos identitások, rejtett szerepek, megoldandó ügyek és halál. Az alábbi játékok mind-mind zseniális nyomozós-gondolkodós perceket szerezhetnek a játékosoknak, mindegyik különleges a maga nemében, és ha valaki szereti ezt a műfajt, kihagyhatatlan alkotásokról van szó. Igyekeztem elkerülni a klasszikusnak számító nagyöregeket, mint a ’Clue(do)’, vagy a ’Guess Who?’, inkább (többségében) modernebb, mélyebb vizekre eveztem, hogy talán újdonságokat is mutathassak nektek.

Merüljünk hát el a gyilkosságok, kémek és lelki sötétség világába. Jó nyomozást mindenkinek!

 pic2601683_md.jpg1. Mysterium

Gyilkosság történt a Mysterium kastélyban, és egy sor kultikus, transzcendentális vizualizációra fogékony nyomozó próbálja felgöngyölíteni a rejtélyt. Ki, hol és mivel? Ezek a fő kérdések. Ebben a káprázatos szépségű játékban, ahol a Cluedo találkozik a Dixit képi világával az egyik játékos a titkok ismerője lesz, a többiek pedig a nyomozók. A titkok tudója, a „szellem”, festményszerű képeket ad a játékosoknak, amikkel a megoldást sugallja nekik. Asszociáció magasfokon, hátborzongatóan szép köntösben.

 pic2568916_md.jpg2. Deception: Murder in Hong Kong

Gyilkosság Hong Kongban! Egy játékvezető, egy áldozat, egy elkövető, egy bűntárs, és a nyomozók. Mindez titkos szerephúzással, így bárki lehet bárki. A trükk, hogy az elkövető maga is nyomozóként van jelen és persze igyekszik szabotálni a nyomozást, miközben a tettestársa segíti. Számtalan körülmény és bizonyíték bonyolítja a következtetést: vajon milyen tényezőket érdemes kizárni, mik fontosak és kiben bízhatunk meg? Az áldozat ismeri az elkövetőket, de tilos tudtukra adnia kilétét. Minden nyomozó csak egyszer tippelhet, és ha minden nyomozó elrontotta a tippet, a gyilkosok nyertek. Bennem is már csak egy kérdés maradt: Vajon hogy lehet nyalókával ölni?

pic3514298_md.jpg 3. Sherlock Holmes Consulting Detective

Ebben az erősen nyelvfüggő, nem is mai (1981-es), együttműködésen alapuló dedukciós játékban a játékosok nyomozók lesznek, akik Sherlock mester előtt próbálják megoldani a különleges ügyeket. Az alapjáték 10 ügyet tartalmaz, amikhez tartozik egy-egy akkori újság, ami a megoldandó ügyet summázza és ügyesen hinti el a fontosnak tűnő részleteket. Páratlanul különleges játékról van szó, amely egyáltalán nem látványos, de ha valaki nyomozós játékot keres (ami parádésan működik két fővel is pl.), akkor ez a játék AAA kategóriás szórakozás. Az angol nyelv rajongói, és olvasni szeretők előnyben lesznek.

 pic1398895_md_1.jpg4. The Resistance: Avalon

A Szent Grál keresése nehézkes feladat még önmagában is, nemhogy szabotőrökkel tarkítva. Ebben a figyelmet és kommunikációt keményen fejlesztő partjátékban játékos számtól függően lesznek sötét lovagok – árulók, lesznek hűséges karakterek, lesz Merlin - aki ismeri a rosszakat, de célja, hogy ő maga ne bukjon le a gonoszok előtt -, és még sok-sok meglepetéskarakter. Ez a számtalanszor újra játszható mestermunka mindenkinek a figyelmét és nyomozói érzékét kikérdezi majd. Ki merem jelenteni, afféle „kötelező olvasmány”-ról van szó.

pic3066125_md.jpg 5. Mr. Jack

Whitechapel utcája hátborzongató hely. Hasfelmetsző Jack kóborol az utcákon és Sherlock Holmes senkiben sem bízhat, talán magában sem. Ebben a fergeteges kétszemélyes játékban az egyik játékos Hasfelmetsző Jack bőrébe bújik, a másik játékos pedig maga a nyomozó lesz, aki a lehetséges, táblán szereplő karakterek közül próbálja meg kideríteni, hogy ki a bűnös, mielőtt az megszökne, vagy letelne az idő. A játékosok mindegyik bábut mozgathatják, Mr. Jack igyekszik elvegyülni és félrevezetni a nyomozót, esetleg megszökni a gyanús arcokkal teli negyedből. A játék sikerére való tekintettel készült hozzá kiegészítő, egy pocket verzió, Mr. Jack in New York kiadás, sőt még egy Operaház Fantomja változat is.

pic2453926_md.jpg6. Agent Undercover (Spyfall)

Ebben a fergeteges partjátékban egyvalaki (titkos kártyahúzással) kém lesz (hogy ki, az titok), akit a többiek megpróbálnak a kérdéseikkel lebuktatni. A játék fő csavarja, hogy egyedül a kém nem tudja a helyszínt, hogy hol vannak, mindenki más viszont igen. A kém célja kideríteni a lehetséges helyszínek közül, hogy hol vannak éppen, ez lehet bank, egy céges buli, vagy akár tengerpart... A játékosok kérdéseket tesznek fel egymásnak, hogy kiderüljön, ki az, aki nincs képben, de a kérdéseket igyekeznek úgy feltenni, hogy ezzel ne segítsék a kémet. Ha a kém felfedi magát és megmondja hol van, akkor nyert, ha azonban a többiek kiszavazzák (felfedik) őt, vagy rosszul tippelt a helyszínre, akkor veszített.

pic208686_md.jpg 7. Black Stories – Fekete történetek

Ebben a végtelenül „egyszerű” kártyajátékban, ami akár 70-80-90 emberrel is játszható, az egyik játékos a rejtély ismerője lesz, a többiek pedig a nyomozók. A nyomozók kérdezhetnek, de csak úgy hogy a titkok tudója csak igennel és nemmel felelhet, esetleg pontosítást kérhet a kérdezőtől. Maga a feladvány a kártya egyik oldalán pár mondatos pl.: „egy ember bekapcsolta a rádiót, aztán öngyilkos lett” és a megfejtés a kártya hátoldalán szerepel, bővebben kifejtve. Mindegyik megfejtéshez komoly szellemi szabadság, a hétköznapi konvenciók elengedése és kitartás szükséges, hogy rájöjjenek: ki, miért, hol, kivel, meddig.. stb… Frenetikus szórakozás, ami partijátéknak sem utolsó!

 

Jó játékot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5712587341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása