A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Remek társasjáték gyerekeknek

2017. március 30. - mitjatsszunk?

kepkivagas.JPG
Gyermekeknek készült társasjátékot könnyen találunk, de azon belül igazán remek darabot már nem olyan egyszerű. Van pár nagyon kellemetlen darab (pl.: az UndiGuszti elnevezésű rettenet), van nagyon sok középszerű, és szerencsére van pár egészen zseniális is. Nos, én most az utóbbiakból válogattam, bár nagyon sok versenyző volt, így lehet, hogy írok még ebben a témában. Szempont volt nálam, hogy lehetőleg 4-5 éves kortól játszható legyen, szóval akár óvodással is kényelmesen le lehessen ülni játszani, de az esetlegesen idősebb játszótársak se unják el magukat.

Következzenek a kedvenc gyermek-társasjátékaim!

pic2830962.jpg1.  My First Stone Age

A tavalyi „Év játéka” díjat gyermekjáték kategóriában ez a társas szerezte meg, s úgy érzem okkal kapta ezt a rangos elismerést. Mindent tud, amit egy kompetitív (értsd: versenyző típusú) gyerekjátéknak tudni kell! Szép, nagy, színes, minőségi alkatrészekkel, egyszerű, és letisztult szabállyal, könnyed rövid játékidővel, illetve - kisebbeknek és nagyobbaknak is - kihívást jelentő feladataival a társasozós alkalmak nélkülözhetetlen kelléke lehet. A játékosok kőkori kunyhókat próbálnak felépíteni, és ehhez gyűjtögetik, cserélgetik a nyersanyagokat, figyelve arra, hogy mire van szükség éppen, vagy mire nincs. Persze kicsit a memóriára is szükség lesz, és a játékostársak se fognak unatkozni.

pic2835306_md.jpg2.  Leo

Igazi hiánypótló alkotás, ugyanis nem nagyon van kooperatív (értsd: együttműködésen alapuló) társasjáték, amit akár 5-6 évesekkel is kényelmesen játszhatnánk. A Leoban a címadó oroszlánt próbáljuk eljuttatni a borbély majomhoz, azonban az idő ellenünk dolgozik, és elsőre nem biztos, hogy sikerül odaérnie. A játék persze több próbálkozást is megenged, de komoly összefogásra, és memóriára lesz szükség, hogy közösen sikert arassanak a játékosok.

dobble_asmodee.jpg3.  Dobble – Dobble Jr.

Ezt a játékot szerencsére sokaknak nem kell már bemutatni, hiszen megérdemelten hatalmas népszerűségnek örvend, így egyre több témában/változatban jelenik meg. A kicsik ráadásul nagyon ügyesek ebben a játékban: a gyors felismerés, és rövid távú memória erőssége nekik segít. Ebben a felnőttek gyakran hátrányt élveznek a kisebbekhez képest, így könnyen lehet kiegyenlített(len) a küzdelem a családban (a gyerekek javára). Igazán gyors játékmenetével, 5 féle szabályával, és barátságos árával kötelező családi játéknak mondanám. A kicsiknek készült külön egy Jr. változat, ami kevesebb és színesebb ábrákat tartalmaz - ez lehet vita tárgya, hogy vajon szükséges-e – , én azonban egyből a standard változatot javaslom.

elvarazsolt_labirintus_dre15362_14466425400824.JPG4.  Az Elvarázsolt Labirintus

Személy szerint én nagyon szeretem a labirintusok/útvesztők világát, és felnőttként is teljesen elvarázsolt ez a játék. Az alapötlete parádés, a játék előtt a játékosok maguk készítik el a labirintust a játéktér alatt, és arra kerül majd a játéktábla.  Ez azért fontos, mert a bábuk mágnesesek, és a tábla alatt egy golyót visznek, ami azonban ha falnak ütközik, leesik, és a bábu kezdheti az útját előröl. Ebben a játékban a memóriának, és a tervezésnek komoly szerep jut, és nagy kihívást jelenthet a felnőtteknek is. A grafika különlegesen mesés hangulatot teremt, és a játék alkatrészei is nagyon szép minőségűek. Szerintem a legjobb labirintusjáték, ami ma a piacon van.

robot_teknosok_tarsasjatek.jpg5.  Robot teknősök

Programozás 4 éveseknek? És tényleg… Működik! Persze felnőtt kísérettel, de fantasztikus látni, hogy a kis 4-5 évesek szépen tervezgetik a teknős útját a kristályokhoz. Sokféleképpen nehezíthető játék, és a pánikgomb is jobb, ha kéznél van, de szerintem kötelező darab lehetne minden iskolába, óvodába. Kicsit sajnálom, hogy az én kiskoromban nem volt ilyen, mert ha egy játék ilyen korán elmélyíti a programozás alapjait, az sokat segíthet az informatikai műveltség kialakításában. Természetesen, ahogy a fent felsoroltaknál, itt is jó, ha a szülő ott van, és segíti a játékmenetet, de összességében felejthetetlen élmény lehet az egész családnak.

pic2022956.jpg6.  Rhino Hero

A Hős Rinocérosz szeretne minél magasabbra jutni. A játékosok itt egy kártyavár tornyot építenek, és igyekeznek mindezt úgy tenni, hogy az lehetőleg ne náluk omoljon össze. A finommotorika, és a koncentráció fejlesztésének fellegvára nálam ez a játék, kis taktikai tervezéssel megfűszerezve. Mindemellett nagyon jó érzés közösen építeni valamit. Jenga 3.0! A kisebbek 4 éves kortól már egyedül is ügyesen tudják építgetni a tornyot, de a játék színes, kedves hangulata azonnal bevonzhatja az egész családot. Ár-érték arányban igazán kedvező ajánlat.

loopin_louie_tarsasjatek_6594_lrg.jpg7.  Loopin’ Louie

Ebben a játékban a résztvevők feladata, hogy időben, és kellő erővel nyomjanak meg egy kart. Ennyi! Sikerült ennyire leredukálni a teendőket, ám a játék varázsa, hogy emiatt, vagy épp ennek ellenére remekül működik. Fantasztikus élmény kicsiknek és nagyoknak: rövid, látványos, fergeteges, és ék egyszerű játék! Louie egy őrült pilóta, aki ha nem vigyázol, leveri a kerítésedről a csirkéket. A játékot az nyeri meg, akinek legutoljára marad fenn csirkéje a kerítése tetején. Valóban nem egy Twilight Imperium III., de mindent tud, amit egy családi/gyerekjátéknak tudnia illik: leülteti a kicsiket, és nagyokat egy asztalhoz. Ráadásul nem is tudom mikor nevettem utoljára ennyit játék közben, alatt, utána. Egyszerűsége ellenére a kedvenc gyerekjátékom, mindenkinek nagyon meleg szívvel ajánlom!

Jó játékot kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5812386705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása