A társasjátékos ajánló

Mit játsszunk?

7 Kedvenc Kooperatív Társasjáték

2017. február 02. - mitjatsszunk?

collaborate.jpgAz együttműködésen alapuló játékok válfaja egy nagyon különleges és fontos csoport a társasjátékokon belül. Jómagam is felkaptam annak idején a fejem, hogy ilyen is lehet? Van ilyen? WOW! Hogy nem két csapat verseng, hanem mindenki mindenkivel? És ha valaki veszít, mindenki veszít, ha valaki nyer, mindenki nyer? Ez zseniális! Persze azóta az alapvetést alaposan megcsűrte-csavarta a szakma és azóta például már van fél kooperatív műfaj is, amikor egy játékos van a többiek ellen, vagy van olyan fajta játék is, hogy mindenki nyer, csak egyvalaki veszít a csapatból. Van olyan játék, amiben az árulót keressük a csapatban, van olyan, hogy egy darabig kooperatív aztán egy pillanatban valaki a többiek ellen fordul. Szóval számtalan izgalmas variáció létezik, érdemes körbenézni, mielőtt választunk.
Az alábbi listában szereplő játékok teljes mértékben kooperatívak, tehát minden játékos együtt dolgozik a közös sikerért. Következzenek a kedvenc együttműködős játékaim.


1. Hanabi:


Ez egy kicsi kártyajáték, persze sokféle kiszerelésben kapható. A lényege, hogy a játékosok közösen egy csodaszép tűzijátékot próbálnak összehozni. A dolguk nem egyszerű, hiszen a játékos mindenkinek a kártyáját láthatja, csak a sajátját nem, mert fordítva kell fogni a lapokat. A játékosok információmorzsákat adnak egymásnak, hogy mi lehet a másik kezében és így próbálnak színes számsorokat összehozni, de jaj, ha elrontanak egy kártyatételt, mert jön a villám és könnyen eleredhet az eső, rövidre zárva a tűzijátékot. Kommunikáció, következtetés és csapatmunkafejlesztés mesterfokon, akár két személynek is. Egyszerű, de nagyszerű játékról van szó, ami mindenképpen megér egy próbát!


2. Leo:


Segítsünk Leonak eljutni a fodrászhoz! Ez egy nagyon fontos, hiánypótló alkotás, mert kényelmesen játszhatják kisebbek is. Tulajdonképpen gyerekjátékról van szó, de nyerni benne nem gyerekjáték. A kiírás 6 éves kortól ajánlja, de már ügyesebb 5 évesek is megbirkóznak vele. Fontos lehet, hogy korán találkozzanak a gyerkőcök az együttműködésen alapuló játékokkal, hatalmas közös élményt biztosíthat számukra és teremthet igényt, hogy játszanak hasonló játékokat és a későbbiekben se idegenkedjenek az együttműködésen alapuló helyzetektől. Szép színes kivitelezésével, és hangulatos témájával a Leo biztos belopja magát az egész család szívébe.


3. Robinson Crusoe:


No ez egy súlyos játék. A játékosok hajótöröttek az elátkozott szigeten, és próbálják teljesíteni az adott küldetést. A Robinson Crusoe több játékcélt tartalmaz a legkülönbözőbb fajtából. Igazi egész estés programról van szó, és ehhez hűen a játék csurig van pumpálva kalanddal, izgalommal, sikerrel és kudarcélménnyel. Bizony, nehéz játék és nem baj, ha szerencsésen dobnak a játékosok a kockával. Tapasztaltabb játékosok körében igen megosztó alkotás, magam is vacilláltam, hogy a listára tegyem-e, de beláttam, hogy olyan komoly szellemi teljesítmény és olyan esszenciális kooperatív élmény a Robinson Crusoe, ami nélkül nem lenne hiteles ez a lista. Ha valaki szereti a szó nemes értelmében vett nehéz játékokat, és az együttműködést, kötelező darab, ám, ha valaki nem, akkor messziről kerülje el.


4. Elder Sign:


Ahogy a Robinson Crusoe, ez is erősen nyelvfüggő alkotás. Nekem az Arkham Horror és Elderich Horror játékoknál egy fokkal kedvesebb az Elder Sign. Afféle horrorjátékról van szó, ahol a játszók mindenféle ősi jeleket keresnek és próbálják az ősi véneket megakadályozni abban, hogy elpusztítsák a világunkat. Káprázatos minőség, sok szép illusztráció, és aki szeret kockával dobni, itt megtalálhatja a számítását. Ketten, hárman is kiváló, én négynél többen nem játszanám, bármit is állít a játék. Ha megy az angol és szeretitek a borzongást, ajánlom a fejesugrást ebbe a rémséges világba, aztán ha tetszett, rengeteg különleges kiegészítő készült a játékhoz, amivel bővíthetitek a játékgyűjteményeteket.


5. Escape:


Vajon kijutunk az elátkozott templomból? Nem lesz egyszerű… Egy rendkívül egyedi játékról van szó, ugyanis a játékosok valós időben, egyszerre játszanak, nincs a játékosoknak saját köre. A háttérben hangulatos zene szól, nekik pedig hatalmas nagy szükségük lesz egymás segítségére. Ez is igazán megosztó játék és valószínűleg kevés gémer listáján találjátok meg, mert valóban hangulat kell hozzá. Nem árt, ha valaki szeret kockával játszani, mert a játékban nem is csinálunk mást. Szerintem az igazán egyedi játékmenetével, hangulatával, zenei kíséretével, szerintem ott a helye a legjobbak közt. Mindenképpen érdemes kipróbálni!


6. T.I.M.E. Stories:


Ez a különleges darab egy erősen nyelvfüggő alkotás, de ki merem jelenteni, hogy alapmű. Alapmű, mert vette a bátorságot és a lehető legtöbbször újra játszható társasok világába „egyszer-játszhatóként” érkezett meg. Történetet mesél el, fordulatokkal és meglepetésekkel. Évente érkezik hozzá új kampány, ami új és új kihívások elé állítja az időutazókat. A játékosok ugyanis időben és térben visszautazva korabeli emberek bőrébe bújva fejtenek meg talányokat, derítenek ki összefüggéseket. Nem egy első lépcsőfokos (kezdő szintű) játék, de igazán különleges és egyedi darabról van szó, igazi ínyencség, erősen javallott kipróbálni.


7. Pandemic:


A Pandemic számomra „A” kooperatív játék. A játékhossza, a külcsínje, a taníthatósága, a nehézsége alapján tökéletesen elegáns és letisztult, igazi mestermunka. Ugyan nyelvfüggő, de kiadták magyarul, így extra könnyen beszerezhető, kötelező olvasmány. A kiegészítői sokat adnak hozzá, a Legacyval például egy történetet élhetnek át a játékosok, az Iberiával pedig valósabb történelmi események részesei lehetünk. Igazán sokszor játszós, egész estés szórakozás, akár családi program is lehet, de őszinte szívvel minden korosztálynak ajánlom 10 év fölött. Randira, kislétszámú buliba, első játéknak, tapasztaltabbaknak, mindenkinek meleg szívvel javaslom, aki kicsit is szereti az együttműködésen alapuló játékokat. Játsszátok!

Ezek tehát a nagy, kedvenc, kooperatív társasjátékaim, de persze jó pár komoly darab kimaradt a listáról, érik is a gondolat, hogy elkészítsem a ’további 7 nagy kedvenc kooperatív társas’-t, meglátjuk. Rengeteg izgalmas téma van még.


Köszönöm a figyelmet, jó játékot mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://7mitjatsszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr312176488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása